SUDJELOVANJE NA KONFERENCIJI U KAUNASU - LITVA

 

Dr.sc. Sandra Kantar sudjelovala je na devetoj Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji “Rural Development 2019: Research and Innovation for Bioeconomy“ koja je održana 26.-28.09. 2019. na Vytautas Magnus University Agriculture Academy u Kaunasu, Litva.

U okviru sekcije „Social Research and Innovation in Bioeconomy for Sustainable Transformation and Wellbeing in Rural Areas“  i podsekcije „Social Capital Building in Rural Areas“  autorica je izlagala temu: „Pop-up rural social-innovative hubs – case study from Croatia“ (koautorica dr.sc. Kristina Svržnjak). Tom prilikom, tema  ruralnih hub-ova, s naglaskom na inovativne poduzetničke ideje i izgradnju društvenog kapitala u ruralnim zajednicama kontinentalne i maritimne Hrvatske, zainteresirala je istraživače, kolege i ostale sudionike konferencije te su ostvareni brojni kontakti s ciljem produbljivanja međusobne stručne i znanstvene suradnje.

Osim radnog dijela, većina sudionika drugog dana Konferencije obišla je prekrasan stari grad Kaunas i najvažnije znamenitosti, poput dvorca Kaunas sagrađenog u 14. stoljeću radi zaštite od križara na ušću dviju rijeka (Neris i Nemunas), glavnu ulicu Aleju Slobode dodijeljenu pješacima, kuću Perkunas iz 15. stoljeća koja je služila kao poganski hram, Katedralu sv. Petra i Pavla – najveću crkvu u gradu i jednu od najvećih crkava u zemlji, te ostale kulturno-povijesne i sportske znamenitosti (dvorana Žalgiris). Po želji, mogla se kušati i zanimljiva gastronomska ponuda kao što je, primjerice, jelo Zepellin (jelo slično lasagnama), kolač Šakotas i slično.

Domaćini su organizirali i kulturnu turu duž najveće litavske rijeke Nemunas, kojom prilikom smo obišli prekrasne prirodne krajolike i povijesne lokalitete poput dvoraca Raudone i Panemune iz 16. i 17. stoljeća. Rijeka Nemunas predstavljala je nekoć liniju bojišnice između Litavaca i križara, a danas ima važnu prometnu, povijesnu i turističku namjenu.

Zaključno, službeni i neslužbeni dio konferencije bio je odlično organiziran i koordiniran, a domaćini, iako nisam razumjela niti jednu litavsku riječ, ljubazni i srdačni ljudi.

                                                                                                                                              Izvješće sastavila:

                                                                                                                                              Dr.sc. Sandra Kantar, prof.v.š.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.