Projekt praćenja proizvodnosti križevačke kukmaste kokoši

 

U Peradarskom praktikumu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima provodi se projekt praćenja proizvodnosti križevačke kukmaste kokoši kroz trogodišnje razdoblje.

Cilj provedbe projekta je uvrštavanje križevačke kukmaste kokoši na službeni Popis izvornih i zaštićenih pasmina i sojeva domaćih životinja te kasnije zaštita zemljopisnog porijekla mesa i jaja na razini RH i EU. Uključivanjem obiteljskih gospodarstava s područja Koprivničko-križevačke županije u predloženi Projekt želi se zadržati stanovništvo u ruralnim područjima, izjednačiti kvaliteta života u ruralnim i urbanim područjima, omogućiti povratak stanovništva iz urbanih u ruralna područja, te povećati konkurentnost proizvodnje i time stvoriti veći dohodak poljoprivrednih proizvođača. Projektom se također pridonosi očuvanju hrvatske izvorne pasmine kokoši križevačke kukmaste kokoši radi njene vrijednosti i jedinstvenosti genoma, adaptabilnosti i otpornosti te proizvodnje jaja i mesa visoke kakvoće.

Nositelj projekta je Udruga uzgajivača hrvatskih pasmina peradi Kukmica - Križevci. Projekt se provodi s partnerima Visokim gospodarskim učilištem u Križevcima, Agronomskim fakultetom  Zagreb i Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu. U kasnijim fazama je moguće apliciranje na različite domaće i europske fondove kako bi se osigurala dodatna sredstva za provedbu istraživanja.

Nakon dobivenih proizvodnih pokazatelja praćenih tijekom tri godine te nakon što se provedu istraživanja vezana uz fenotipske i genotipske odlike moći će se predati zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za uvrštavanje križevačke kukmaste kokoši na službeni Popis izvornih i zaštićenih pasmina i sojeva domaćih životinja.

Istraživanje će provoditi:

  • članovi Udruge uzgajivača hrvatskih pasmina peradi Kukmica - Križevci,
  • djelatnici Zavoda za hranidbu životinja s Agronomskog fakulteta u Zagrebu (AFZ) na čelu s prof.dr.sc. Zlatkom Janječićem i doc.dr.sc. Daliborom Bedekovićem,
  • voditeljica peradarskog praktikuma Marija Meštrović dipl.ing.,
  • djelatnici Katedre za zootehniku i studenti usmjerenja Zootehnike,
  • djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Izvješće sastavila:

Marija Meštrović, dipl.ing.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.