Terenska nastava - od Velike Trnovitice do Lipika

 

Vrućeg lipanjskog dana, u četvrtak, 27. lipnja 2019. studenti I. godine stručnog studija i studenti iz Francuske i Portugala, sudionici Erasmus+ programa mobilnosti, s nastavnicima iz Osnova bilinogojstva, Nadom Dadaček i Ivom Stuburić odradili su svoju već tradicionalnu terensku nastavu koja je započela u Velikoj Trnovitici na poljoprivrednim površinama Poljoprivrednog obrta „Gelenčir“ Hercegovac, a završila u Lipiku.

Na uređenim površinama u samoj V. Trnovitici vlasnik obrta Dražen Gelenčir uzgaja krumpir za potrebe čipsare u Hercegovcu te sjemenske usjeve kukuruz i soju. Usred imanja nekada je bio samo ribnjak, danas je tu 134 m duboki arteški bunar koji puni dvije akumulacije, što je dostatno za navodnjavanje visoko produktivnih, sjemenskih usjeva i krumpira. Nakon obilaska polja, naši domaćini, najstariji Josip, Dražen i najmanji Pavao, pobrinuli su se za osvježenje, a imali smo priliku kušati i čips koji je ispržen dan ranije u čipsari. Nadam se da su studenti  zapamtili i nešto od struke, a draže bi mi bilo da su zapamtili riječi našeg domaćina: sretno Vam bilo, ima posla ovdje, ne pomišljajte na Njemačku!“

Preko Antunovca i Gaja stigli smo u Dobrovac i zaustavili se u plastenicima MBM Lučko i obišli proizvodnju krastavaca i paprike na temperaturi od 40 °C. Nakon osvježenja stigli smo u park lipa i kestenova Poljoprivrede Lipik gdje smo pod stručnim vodstvom našeg, križevačkog đaka i studenta, a sadašnjeg direktora, Željka Viboha najprije razgledali obnovljenu Državnu ergelu Đakovo i Lipik, zatim malu farmu tova junadi i, naposljetku, njihovu mehanizaciju. Nakon što smo se malo rashladili pod krošnjama stoljetnih lipa, krenuli smo dalje, do hladnjače Frutarije d.o.o., što i nije bio loš odabir u ove vruće dane.

Terenska nastava završila je zajedničkim ručkom koji nam je priredio također križevački i moj đak i student, danas gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana i kupanjem u obnovljenim bazenima u ratu stradalog Lipika. Bila je to još jedna u nizu od mojih brojnih terenskih nastava i vjerujem da će Lipik postati mjesto gdje će svi moji studenti rado svraćati kada se nađu u njegovoj blizini. Baš kao što i ja svratim jer se u Lipiku osjećamo kao kod svoje kuće.
 

Nada Dadaček, dipl.ing., v.pred

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.