Europska razina

U svrhu stvaranja zajedničkog Europskog  prostora visokog obrazovanja (EHEA-European Higher Education Area) i primjenu jednakih standarda i pravila za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja, od strane nadležnih udruga izdaju se važni dokumenti koje usvaja i Hrvatska kao potpisnica Bolonjske deklaracije.

  1. ESG - Standardi i smjernice za osiguravanje kvalitete u Europskom prostoru visokog obrazovanja
  2. Budapest-Vienna Declaration
  3. INQAAHE (2007.): Guidelines of good practice in quality assurance

Nacionalna razna

Prihvaćanjem Bolonjske deklaracije i provođenjem bolonjskog procesa, Republika Hrvatska preuzela je obvezu promoviranja kulture kvalitete i donošenja pravila o sustavu kvalitete visokog obrazovanja.

Vanjskom prosudbom sustava osiguravanja kvalitete procjenjuje se stupanj razvijenosti i učinkovitosti sustava osiguravanja kvalitete visokih učilišta u skladu s nacionalnim, europskim („Standardi i smjernice za osiguravanje kvalitete u Europskom prostoru visokog obrazovanja“ - “Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area“ ili ESG) i međunarodnim standardima te doprinosi stalnom unapređenju kulture kvalitete. Zakonom o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, članak 23. stavak 1., regulirano je da se vanjska prosudba provodi u ciklusima od pet (5) godina.

Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju

Vanjsku prosudbu sustava osiguravanja kvalitete tzv. audit, provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) prema godišnjem planu koji donosi Akreditacijski savjet. Više o samom postupku i pratećim relevantnim dokumentima na nacionalnoj razini može se pogledati na stranicama AZVO.

https://www.azvo.hr/hr/vrednovanja/postupci-vrednovanja-u-visokom-obrazovanju/audit-visokih-ucilista

Pojmovnik osnovnih termina i definicija u području osiguranja kvalitete u visokom obrazovanju:

https://www.algebra.hr/visoko-uciliste/wp-content/uploads/sites/2/2017/11/Pojmovnik-osnovnih-termina-i-definicija-u-podru%C4%8Dju-osiguranja-kvalitete-u-visokom-obrazovanju.pdf

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.