IZVJEŠĆE S TERENSKE NASTAVE - Vinogradarstvo i vinarstvo

Dana 28. veljače 2025., studenti III. i V. semestra stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda, smjer Bilinogojstvo, Veleučilišta u Križevcima, sudjelovali su u terenskoj nastavi iz predmeta Vinogradarstvo i vinarstvo. Cilj terenske nastave bio je upoznati se s procesima proizvodnje vina, karakteristikama vinograda u različitim podnebljima te metodama koje vinarije koriste kako bi postigle vrhunsku kvalitetu svojih proizvoda. Tijekom posjeta obišli smo tri istaknute vinarije u Slavoniji: PP Orahovica, Kutjevo d.d. i Krauthaker. Svaka od njih ima dugogodišnju tradiciju i poseban pristup vinogradarstvu i enologiji, što nam je omogućilo usporedbu različitih filozofija proizvodnje vina i upoznavanje sa specifičnostima terroira ovog vinorodnog kraja.

PP Orahovica

Prva destinacija bila je vinarija PP Orahovica, smještena u blizini Parka prirode Papuk. Ova vinarija poznata je po proizvodnji visokokvalitetnih bijelih i crnih vina, a posebnu pažnju pridaju autohtonim i internacionalnim sortama. Njihova vinogradarska površina proteže se na više od 170 hektara, a vinogradi su smješteni na blagim brežuljcima s idealnim uvjetima za uzgoj vinove loze. Tijekom obilaska vinarije, studenti su imali priliku čuti detaljno izlaganje o tehnološkim procesima prerade grožđa, od berbe do punjenja boca. Nakon toga, uslijedila je degustacija pet različitih vina, tijekom koje smo analizirali organoleptičke karakteristike, poput boje, mirisa i okusa, te uspoređivali razlike među njima.

Kutjevo d.d.

Sljedeća postaja bila je vinarija Kutjevo d.d., jedna od najpoznatijih i najstarijih vinarija u Hrvatskoj, s tradicijom dugom gotovo osam stoljeća. Kutjevački vinogradi nalaze se na obroncima Krndije, gdje specifična mikroklima i tlo doprinose iznimnoj kvaliteti vina.

U sklopu posjeta obišli smo vinski podrum, koji datira još iz 13. stoljeća i u kojem vino odležava u hrastovim bačvama, stvarajući prepoznatljive arome i bogate strukture. Nakon obilaska, uslijedila je degustacija tri vina, tijekom koje smo raspravljali o karakteristikama i prepoznatljivim notama kutjevačkih vina. Poseban dio posjeta bio je ručak u restoranu Vinkomir, gdje smo imali priliku uživati u tradicionalnim slavonskim jelima uparenim s dodatnom degustacijom tri vina. Ovaj dio iskustva omogućio nam je da bolje razumijemo koncept sljubljivanja hrane i vina, što je ključno u enogastronomiji.

Krauthaker

Posljednja vinarija na našem itineraru bila je Krauthaker, poznata po inovativnim metodama proizvodnje i širokom asortimanu vina. Vinarija se ističe ekološkim pristupom i eksperimentiranjem s različitim sortama grožđa, uključujući neke rijetke i manje zastupljene u regiji. Tijekom posjeta, studenti su upoznati s filozofijom vinarije, načinom vođenja vinograda i postupcima fermentacije te dozrijevanja vina. Poseban naglasak stavljen je na utjecaj različitih tipova tla i klimatskih uvjeta na karakteristike vina. Degustacija je uključivala deset različitih uzoraka, što nam je omogućilo širok uvid u raznovrsnost proizvodnje i specifične profile vina koja Krauthaker nudi.

Ova terenska nastava bila je izuzetno korisna za studente, jer nam je omogućila praktično iskustvo i dublje razumijevanje vinogradarstva i enologije. Usporedba različitih pristupa proizvodnji vina, uvjeta uzgoja te enoloških tehnika doprinijela je boljem shvaćanju kompleksnosti ovog sektora.

Osim edukativnog dijela, posjet vinarijama bio je prilika za razmjenu iskustava s vinogradarima i enolozima te razumijevanje izazova i perspektiva vinarske industrije u Hrvatskoj. Terenska nastava pokazala je kako je teorijsko znanje stečeno na fakultetu neophodno nadopuniti praktičnim iskustvom, koje omogućuje dublje razumijevanje i primjenu stečenih vještina u budućoj karijeri.

 Izvješće pripremila: Iva Šikač, mag. ing. agr.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.