IZVJEŠĆE S TERENSKE NASTAVE - Vinogradarstvo i vinarstvo
Dana 28. veljače 2025., studenti III. i V. semestra stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda, smjer Bilinogojstvo, Veleučilišta u Križevcima, sudjelovali su u terenskoj nastavi iz predmeta Vinogradarstvo i vinarstvo. Cilj terenske nastave bio je upoznati se s procesima proizvodnje vina, karakteristikama vinograda u različitim podnebljima te metodama koje vinarije koriste kako bi postigle vrhunsku kvalitetu svojih proizvoda. Tijekom posjeta obišli smo tri istaknute vinarije u Slavoniji: PP Orahovica, Kutjevo d.d. i Krauthaker. Svaka od njih ima dugogodišnju tradiciju i poseban pristup vinogradarstvu i enologiji, što nam je omogućilo usporedbu različitih filozofija proizvodnje vina i upoznavanje sa specifičnostima terroira ovog vinorodnog kraja.
PP Orahovica
Prva destinacija bila je vinarija PP Orahovica, smještena u blizini Parka prirode Papuk. Ova vinarija poznata je po proizvodnji visokokvalitetnih bijelih i crnih vina, a posebnu pažnju pridaju autohtonim i internacionalnim sortama. Njihova vinogradarska površina proteže se na više od 170 hektara, a vinogradi su smješteni na blagim brežuljcima s idealnim uvjetima za uzgoj vinove loze. Tijekom obilaska vinarije, studenti su imali priliku čuti detaljno izlaganje o tehnološkim procesima prerade grožđa, od berbe do punjenja boca. Nakon toga, uslijedila je degustacija pet različitih vina, tijekom koje smo analizirali organoleptičke karakteristike, poput boje, mirisa i okusa, te uspoređivali razlike među njima.
Kutjevo d.d.
Sljedeća postaja bila je vinarija Kutjevo d.d., jedna od najpoznatijih i najstarijih vinarija u Hrvatskoj, s tradicijom dugom gotovo osam stoljeća. Kutjevački vinogradi nalaze se na obroncima Krndije, gdje specifična mikroklima i tlo doprinose iznimnoj kvaliteti vina.
U sklopu posjeta obišli smo vinski podrum, koji datira još iz 13. stoljeća i u kojem vino odležava u hrastovim bačvama, stvarajući prepoznatljive arome i bogate strukture. Nakon obilaska, uslijedila je degustacija tri vina, tijekom koje smo raspravljali o karakteristikama i prepoznatljivim notama kutjevačkih vina. Poseban dio posjeta bio je ručak u restoranu Vinkomir, gdje smo imali priliku uživati u tradicionalnim slavonskim jelima uparenim s dodatnom degustacijom tri vina. Ovaj dio iskustva omogućio nam je da bolje razumijemo koncept sljubljivanja hrane i vina, što je ključno u enogastronomiji.
Krauthaker
Posljednja vinarija na našem itineraru bila je Krauthaker, poznata po inovativnim metodama proizvodnje i širokom asortimanu vina. Vinarija se ističe ekološkim pristupom i eksperimentiranjem s različitim sortama grožđa, uključujući neke rijetke i manje zastupljene u regiji. Tijekom posjeta, studenti su upoznati s filozofijom vinarije, načinom vođenja vinograda i postupcima fermentacije te dozrijevanja vina. Poseban naglasak stavljen je na utjecaj različitih tipova tla i klimatskih uvjeta na karakteristike vina. Degustacija je uključivala deset različitih uzoraka, što nam je omogućilo širok uvid u raznovrsnost proizvodnje i specifične profile vina koja Krauthaker nudi.
Ova terenska nastava bila je izuzetno korisna za studente, jer nam je omogućila praktično iskustvo i dublje razumijevanje vinogradarstva i enologije. Usporedba različitih pristupa proizvodnji vina, uvjeta uzgoja te enoloških tehnika doprinijela je boljem shvaćanju kompleksnosti ovog sektora.
Osim edukativnog dijela, posjet vinarijama bio je prilika za razmjenu iskustava s vinogradarima i enolozima te razumijevanje izazova i perspektiva vinarske industrije u Hrvatskoj. Terenska nastava pokazala je kako je teorijsko znanje stečeno na fakultetu neophodno nadopuniti praktičnim iskustvom, koje omogućuje dublje razumijevanje i primjenu stečenih vještina u budućoj karijeri.
Izvješće pripremila: Iva Šikač, mag. ing. agr.