Terenska nastava u Varaždinu
Grupa studenata Veleučilišta u Križevcima posjetila je 30. siječnja 2025. OPG Andreja Petrović te craft pivovaru Saperlot u Varaždinu u sklopu terenske nastave iz izbornog kolegija Upravljanje kvalitetom u poljoprivrednoj proizvodnji i obveznog kolegija Tržište i distribucija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Andreje Petrović, vlasnici ističu da im je misija proizvodnja zdrave hrane kroz ekološki uzgoj. Svoj put započeli su 2011. godine, a danas uzgajaju buču, pir i druge kulture, prilagođavajući se tržišnim potrebama. Njihova ponuda obuhvaća bučino ulje, bučine koštice, pesto od koštica te razne mješavine za kruh i kolače.
Pivovara Saperlot, relativno nova na hrvatskoj craft sceni, unutar svog pogona ima i kušaonicu piva. Osim nekoliko vrsta craft piva, u sklopu destilerije proizvode i vlastiti Saperlot gin.
Tijekom terenske nastave studenti su imali priliku dobiti odgovore na ključna pitanja o ekološkoj proizvodnji, certifikacijskim zahtjevima, sigurnosti hrane, pokretanju vlastitog poslovanja, preradi, promociji i prodaji proizvoda, pregovaračkim vještinama te izazovima s kojima se proizvođači suočavaju.
Osim edukativnog dijela, studenti su uživali u degustaciji proizvoda – bučinog namaza i zlevanke od heljde u prekrasno uređenom prostoru BIO Manufakture OPG-a Andreja Petrović te u raznovrsnim okusima craft piva pivovare Saperlot.
Foto: Dušanka Gajdić i Matea Habuš.
Dr.sc. Matea Habuš, pred.
Dr. sc. Dušanka Gajdić, prof. struč. stud.