Perspektiva mesnog simentalca

 

Autor: Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalske pasmine goveda - HUSIM

Prije 4 godine na Veleučilište u Križevcima uvezeno je 12 mladih junica specijaliziranog mesnog simentalca Fleckvieh – Fleisch iz Njemačke.
Danas stado broji 22 grla i u međuvremenu je prodano diljem Lijepe naše čak 10 mladih bikova za prirodni pripust i 6 rasplodnih junica... izvrstan rezultat u tako kratko vrijeme, s obzirom da se kod nas jako malo radi na sustavu mesnog govedarstva sa simentalskom pasminom...
Samo da podsjetimo da smo u 2023. godini u Hrvatsku ukupno uvezli 170 tisuća grla, a ove smo godine na 'dobrom putu' da dosegnemo 200 tisuća.
Dakle, kvalitetno muško tele za tov pa i za klanje trebalo bi biti tražena roba kod nas, a simentalac je izuzetno cijenjen u mesarskim krugovima i kao telad i kao zrela junad.
Na Ratarni u praktikumu koji vodi prof. Dražen Čuklić od prvoga dana se plotkinje umjetno osjemenjuju i koriste se samo vrhunski bikovi, što u mesnom govedarstvo nije čest slučaj, stoga ovo stado već možemo kategorizirati kao 'nukleus-stado' za uzgoj bikova za prirodni prupust, a u bliskoj budućnosti vjerojatno i za UO.
Trenutno su na ponudi dva mlada rasplodna bika, a uskoro će biti i veći broj grla za prodaju.
Ako se pokaže potreba, organizirat će se i aukcijska prodaja vrijednih rasplodnih grla...

Poveznica na Facebook.

 

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.