STUDENTSKA TERENSKA NASTAVA U SISAČKO-MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI
Studenti treće godine Stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda, smjer Menadžment u poljoprivredi, posjetili su 14. i 15. listopada 2024. godine Sisačko-moslavački županiju u sklopu terenske nastave iz predmeta Ruralni razvoj, u pratnji profesorica dr.sc. Sandre Kantar i dr.sc Kristine Svržnjak. U terenskoj nastavi sudjelovali su, pored studenata VUK-a, studenti s još deset fakulteta s područja Republike Hrvatske, Srbije i Slovenije.
Prvog dana, nakon što smo se sastali u Veleučilištu Vimal u Sisku, gdje nas je pozdravio doc.dr.sc. Marko Jurakić (Vimal Veleučilište) uputili smo se zajedno s kolegama s Veleučilišta u Čakovcu i s Fakulteta ekonomije i turizma Dr.Mijo Mirković iz Pule na prvu destinaciju u Woonko-Centar vune u općini Majur, jedini takav u Hrvatskoj. Tamo nas je dočekala općinska načelnica Klementina Karanović koja nam je predstavila općinu Majur i provela nas kroz Woonko-Centar vune. Putem video projekcije dobili smo osnovne informacije o vuni i striženju ovaca. Studenti su imali priliku koristiti VR naočale i tako su, virtualno šišali ovce. Nakon toga, studenti i profesori su sudjelovali u radionici mokrog filcanja vune. Dobili smo kuglicu vune od koje smo (s toplom vodom i sapunom) sami izradili šišaricu od kestena i koju smo mogli ponijeti kao suvenir. Na web stranici općine Majur nalazi se članak o našem posjetu Woonko-Centru vune.
Nakon Majura, studenti su posjetili OPG Lovro Lenac u Hrvatskoj Kostajnici gdje su ih dočekali Lovro i Svjetlana Lenac. OPG Lenac je jedini OPG u Hrvatskoj i svijetu koji proizvodi sušene rezance od ekološki uzgojene buče. Vlasnici su podijelili sa studentima svoje tadno i životno iskustvo - od ideje do plasiranja proizvoda na tržište. Ideja za proizvodnju rezanaca od buče proizašla je iz tradicije Badnje večeri kostajničkog kraja i posluživanja salate od bučinih rezanaca. Osim glavnog proizvoda, sušenih rezanaca od buče, OPG proizvodi i hladno prešano bučino ulje, brašno od kestena i kestenladu. Nakon prezentiranja vlasnici su nam pokazali tehnologiju proizvodnje rezanaca. Vidjeli smo strojno guljenje buče, ručno uklanjanje koštica iz buče, strojno rezanje rezanaca i stavljanje istih u sušaru. Koštice iz buče se još uvijek ručno vade iz buče.
Nakon toga, studenti su zajedno s profesorima i turističkim vodičem obišli Hrvatsku Kostajnicu. Posjetili su Stari grad Zrinski uz rijeku Unu, znamenitosti grada, te Spomen-obilježje novinaru Gordanu Ledereru odakle se pruža predivan pogled na Hrvatsku Kostajnicu. Nakon obilaska grada s burnom poviješću studenti su se uputili u Sisak u hotel Panonija gdje su imali osiguran ručak i smještaj.
Drugoga dana boravka, studenti su se imali priliku voziti brodom Juran i Sofija po rijeci Kupi i saznali puno zanimljivosti o gradu Sisku i njegovoj povijesti i životu uz rijeku. Nakon vožnje svi studenti su se okupili na Veleučilištu Vimal gdje su predstavnici sa svakog fakulteta izložili svoje ideje i prijedloge o posjećenim destinacijama. Woonko centar i OPG Lenac predstavili su studenti Dario Bugarin i Dorotea Oblaković s Veleučilišta u Križevcima.
Nakon sudjelovanja u terenskoj nastavi, studenti svih fakulteta nastaviti će istraživati i raditi na svojim temama, te ih izložiti ih na Međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji za razvoj ruralnog turizma RRT 2024, koji će se održati 21. i 22. studenog 2024. godine u Opatiji.
Izvješće napisala:
Dorotea Oblaković, III..god. smjer Menadžment u poljoprivredi