STUDENTSKA TERENSKA NASTAVA U SISAČKO-MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI

Studenti treće godine Stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda, smjer Menadžment u poljoprivredi, posjetili su 14. i 15. listopada 2024. godine Sisačko-moslavački županiju u sklopu terenske nastave iz predmeta Ruralni razvoj, u pratnji profesorica dr.sc. Sandre Kantar i dr.sc Kristine Svržnjak. U terenskoj nastavi sudjelovali su, pored studenata VUK-a, studenti s još deset fakulteta s područja Republike Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Prvog dana, nakon što smo se sastali u Veleučilištu Vimal u Sisku, gdje nas je pozdravio  doc.dr.sc. Marko Jurakić (Vimal Veleučilište) uputili smo se zajedno s kolegama s Veleučilišta u Čakovcu i s Fakulteta ekonomije i turizma Dr.Mijo Mirković iz Pule na prvu destinaciju u Woonko-Centar vune u općini Majur, jedini takav u Hrvatskoj. Tamo nas je dočekala općinska načelnica Klementina Karanović koja nam je predstavila općinu Majur i provela nas kroz Woonko-Centar vune. Putem video projekcije dobili smo osnovne informacije o vuni i striženju ovaca. Studenti su imali priliku koristiti VR naočale i tako su, virtualno šišali ovce. Nakon toga, studenti i profesori su sudjelovali u radionici mokrog filcanja vune. Dobili smo kuglicu vune od koje smo (s toplom vodom i sapunom) sami izradili šišaricu od kestena i koju smo mogli ponijeti kao suvenir. Na web stranici općine Majur nalazi se članak o našem posjetu Woonko-Centru vune.

Nakon Majura, studenti su posjetili OPG Lovro Lenac u Hrvatskoj Kostajnici gdje su ih dočekali Lovro i Svjetlana Lenac. OPG Lenac je jedini OPG u  Hrvatskoj i svijetu koji proizvodi sušene rezance od ekološki uzgojene buče. Vlasnici su podijelili sa studentima svoje tadno i životno iskustvo - od ideje do plasiranja proizvoda na tržište. Ideja za proizvodnju rezanaca od buče proizašla je iz tradicije Badnje večeri kostajničkog kraja i posluživanja salate od bučinih rezanaca. Osim glavnog proizvoda, sušenih rezanaca od buče, OPG proizvodi i hladno prešano bučino ulje, brašno od kestena i kestenladu. Nakon prezentiranja vlasnici su nam pokazali tehnologiju proizvodnje rezanaca. Vidjeli smo strojno guljenje buče, ručno uklanjanje koštica iz buče, strojno rezanje rezanaca i stavljanje istih u sušaru. Koštice iz buče se još uvijek ručno vade iz buče.

Nakon toga,  studenti su zajedno s profesorima i turističkim vodičem obišli Hrvatsku Kostajnicu.  Posjetili su Stari grad Zrinski uz rijeku Unu, znamenitosti grada, te Spomen-obilježje novinaru Gordanu Ledereru odakle se pruža predivan pogled na Hrvatsku Kostajnicu. Nakon obilaska grada s burnom poviješću studenti su se uputili u Sisak u hotel Panonija gdje su imali osiguran ručak i smještaj.

Drugoga dana boravka, studenti su se imali priliku voziti brodom Juran i Sofija po rijeci Kupi i saznali puno zanimljivosti o gradu Sisku i njegovoj povijesti i životu uz rijeku. Nakon vožnje svi studenti su se okupili na Veleučilištu Vimal gdje su predstavnici sa svakog fakulteta izložili svoje ideje i prijedloge o posjećenim destinacijama. Woonko centar i OPG Lenac predstavili su studenti Dario Bugarin i Dorotea Oblaković s Veleučilišta u Križevcima.

Nakon sudjelovanja u terenskoj nastavi, studenti svih fakulteta nastaviti će istraživati i raditi na svojim temama, te ih izložiti ih na Međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji za razvoj ruralnog turizma RRT 2024, koji će se održati 21. i 22. studenog 2024. godine u Opatiji.

Izvješće napisala:
Dorotea Oblaković, III..god. smjer Menadžment u poljoprivredi

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.