USPJEŠNO ODRŽAN EKO FESTIVAL (02.-04.10.2024.)

 

Međunarodni Eko festival „Održivost, zajedništvo, budućnost“ zajednički su organizirali Veleučilište u Križevcima, kao voditelj projekta Inicijativa za pametnu ekološku poljoprivredu (SOFI), Udruga za ekonomiju zajedništva iz Križevaca, Središte za cjeloživotno učenje iz Travnika u BiH te udruga Starkmacher iz Mannheima u Njemačkoj. Organizaciju festivala su podržali grad Križevci i Travnik te veleučilište Rhein-Waal University of applied sciences iz Klevea u Njemačkoj.

Program se sastojao od predavanja, panela i radionica. Glavna tema festivala bio je klimatski akcijski plan, jedan od ključnih ishodnih dokumenata projekta SOFI. Između ostalog, festival je kroz filmsku projekciju i sajmeni dan dodatno upotpunio svoj sadržaj na zadovoljstvo svih posjetitelja. Tematski sadržaj programa vezan je uz izazove suvremene prehrane i proizvodnje hrane, izazove klimatskih promjena te predstavljanje ishoda projekta SOFI.

Kao uvertira festivalu, savršeno je poslužila filmska projekcija filma „Kiss the ground“ koja o tlu govori kao o majci kojoj bi se čovječanstvo trebalo vratiti, ukoliko želi održati budućnost proizvodnje hrane, opskrbu vodom te opstanak civilizacije. Film je prikazan u Kinu Križevci u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci.

Drugog dana festivala predstavljeni su glavni ishodi projekta SOFI. Ziriko Ponsiano s Rhein-Waal University of applied sciences (Kleve) predstavio je primjer dobre prakse osnaživanja ekološke poljoprivrede u regiji, dr. sc. Silvije Jerčinović predstavio je Zeleni obrazovni program, a Anto Bilić je predstavio web platformu za umrežavanje poljoprivrednika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine: sofiforagri@com. Poseban gost festivala bio je dr. sc. Branko Grisogono, profesor dinamičke (teorijske) meteorologije s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je održao predavanje „Vrtlog klimatskih ekstrema, izazovi danas“. Nakon toga, Sanela Mikulčić-Šantić, mag. ing. agr. predstavila je Klimatski akcijski plan za poljoprivredu za Grad Križevce. Uslijedila je zanimljiva panel rasprava koju je moderirala Petra Pomper sa sugovornicima: Branko Grisogono (PMF Zagreb), Iva Rojnica, mag. ing. agr.(VUK), Ivan Biškup, mag. oec. (Grad Križevci) i Slavko Kopilović, dipl. ing. agr. (MPŠR). U okviru narednog panela „Izazovi suvremene prehrane i proizvodnje hrane“ dr. sc. Kristina Svržnjak (VUK) predstavila je rezultate istraživanja o posebnim prehrambenim potrebama na projektu „Gastrotop“, doc. dr. sc. Bruna Tariba (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) održala je predavanje na temu „Pogodi što je za ručak – priča o obroku“. Dr. sc. Matea Habuš ( VUK) predstavila je 3D tiskane snack proizvode kao inovativne zalogaje budućnosti i ujedno moderirala zanimljivu panel raspravu o izazovima suvremene prehrane i proizvodnje hrane s panelisticama doc. dr. sc. Brunom Tariba i Jasminkom Iličić (OPG Biomara). Za kraj festivalskog dana, mr. sc. Aleksandra Kuratko Pani, voditeljica Udruge ruralnog turizma Hrvatske, po prvi puta je javno predstavila ruralni adresar kojim su obuhvaćeni svi pružatelji usluga u seoskom turizmu. Tom prilikom, posjetitelji su imali mogućnost pogledati izložbu postera završnih i diplomskih radova studenata Veleučilišta u Križevcima.

Zadnji dan Eko festivala koji je održan u restoranu „Vojarna“ Križevci bio je u znaku sajma poljoprivrednih proizvođača. Poljoprivredni proizvođači iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine predstavili su svoje proizvode, a za dobru atmosferu pobrinuo se KUD „Borac“ iz Travnika (BiH). U drugom dijelu dana uslijedile su brojne radionice za djecu i promatranje ptica.

Ovim festivalom dodatno su se umrežili ne samo projektni partneri, sudionici i posjetitelji, već i gradovi Križevci i Travnik, što će, nadamo se, poslužiti kao temelj buduće međunarodne suradnje prijateljskih gradova.

Više informacija dostupno je na:

https://www.uez.hr/2024/09/eko-festival-2024-odrzivost-zajednistvo-buducnost/

https://www.krizevci.info/2024/09/30/eko-festival-od-srijede-do-petka/

https://ok360.hr/krizevci/eko-festival-2024-stize-u-krizevce-odrziva-buducnost-kroz-zajednistvo/

https://www.youtube.com/watch?v=glfF0rjflZo&t=7s

https://www.youtube.com/watch?v=194MJe5XI1A


 

Izvješće pripremili:

Danijel Topljak, mag. ing. agr.

Dr. sc. Sandra Kantar, prof. struč. stud.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.