Stručna praksa - Carantec, Francuska

 

Svoju 3-mjesečnu stručnu praksu sam odrađivala na ekološkoj farmi Kermen koja je locirana u gradiću Carantec, u sjevernoj Francuskoj. Farma uzgaja i prodaje povrće, ali osim raznovrsnog povrća uzgajaju i jagode. Povrće se uzgaja u plastenicima i na polju.

Kada sam dobila preporuku da odradim praksu na ovoj farmi, prihvatila sam bez razmišljanja. Bila sam jako uzbuđena i nisam znala što očekivati, jer nikada nisam radila na farmi ili u plasteniku jer odakle ja dolazim nema farmi ni plastenika. Znala sam da će to za mene biti izazov koji će mi omogućiti da steknem nova znanja i iskustvo.

Vlasnik farme, koji mi je ujedno i mentor prakse i djelatnici farme prihvatili su me kao dio tima već prvi dan. Iako smo imali malih problema u komunikaciji zbog jezične barijere, uvijek smo se na kraju uspjeli razumjeti. Većina poslova na farmi je ručna, pa je ponekad bilo teško i naporno.

Ali na kraju dana vrijedilo je. Susrela sam se i s problemima kvara mehanizacije i kako ih riješiti i organizirati nastavak proizvodnje usprkos tehničkim poteškoćama. Stručna praksa kroz program mobilnosti Erasmus+ svakako je jedno divno iskustvo koje bih iskreno preporučila svakom studentu.

 

Josipa Pervan

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.