Terenska nastava iz kolegija Upravljanje kvalitetom u poljoprivrednoj proizvodnji
Redoviti studenti V. semestra stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda bili su 01. veljače 2024. u Varaždinu na terenskoj nastavi predviđenoj izvedbenim planom izbornog kolegija Upravljanje kvalitetom u poljoprivrednoj proizvodnji.
Studenti su s nastavnicama Dušankom Gajdić i Mateom Habuš posjetili OPG Andreja Petrović, istoimene vlasnice, te craft pivovaru Saperlot, čiji su vlasnici supružnici Marijana i Ivica Staneković. Na OPG-u kažu kako je proizvodnja zdrave hrane ekološkim uzgojem njihova misija. S pričom kreću 2011. godine, a danas uzgajaju buču, pir i druge kulture, ovisno o potrebama. Na tržište, među ostalim, stavljaju bučino ulje, bučine koštice, namaz (pesto) od koštica i razne mješavine za kruh i kolače.
Saperlot je novija hrvatska craft pivovara koja u sklopu pogona ima i kušaonicu piva. Osim nekoliko vrsta craft piva, u destileriji se također proizvodi i Saperlot gin.
Studenti su na ovoj terenskoj nastavi od osoba s iskustvom dobili odgovore na pitanja o ekološkoj proizvodnji, zahtjevima certifikacije i sigurnosti hrane, pokretanju vlastite djelatnosti, preradi, promociji i prodaji svojih proizvoda, vještinama pregovaranja, te potencijalnim problemima i izazovima.
Osim u stručno vođenim prezentacijama, studenti su mogli uživati i u degustaciji proizvoda, poput bučinog namaza i zlevanke od heljde, u prekrasno uređenom objektu BIO Manufakture OPG Andreja Petrović te raznovrsnim okusima craft piva pivovare Saperlot.
Foto: Andreja Petrović (OPG Andreja Petrović), Dušanka Gajdić i Matea Habuš.
Dr.sc. Matea Habuš, pred.
Dušanka Gajdić, univ.spec.oec., v.pred.