Terenska nastava – Agroproteinka d.d., Sesvetski Kraljevec

Studenti druge godine stručnog prijediplomskog studija Poljoprivreda, studijskog usmjerenja Zootehnika i nastavnici dr. sc. Damir Alagić, dr. sc. Tatjana Tušek, mr. sc. Miomir Stojnović, Marija Jakuš Hrestak, mag. ing. agr. i Goran Mikec, mag. ing. agr. dana 11. 5. 2023. bili su na terenskoj nastavi u poduzeću Agroproteinka d.d. u Sesvetskom Kraljevcu.

Različitim tehnološkim operacijama u Agroproteinci se na ekološki način zbrinjavaju nusproizvodi životinjskog podrijetla i biorazgradivi  otpad. Agroproteinka ima pogone za preradu  nusproizvoda životinjskog podrijetla kategorija 1, 2  i 3. Proizvodi nastali preradom kategorija 1 i 2, riječ je o nusproizvodima koji su opasni za zdravlje ljudi i životinja, koriste se kao energenti (mesno-koštano brašno i tehnička mast). Nusproizvodi životinjskog podrijetla kategorije 3 nisu opasni za zdravlje životinja i mogu se koristiti kao komponenta za hranu  kućnih ljubimca te u prehrani akvakulture.

Zbrinjavanjem stotina tona nusproizvoda životinjskog podrijetla dnevno prevenira se širenje opasnih zaraznih i parazitarnih bolesti, tj. zoonoza koje se prenose sa životinja na životinje i sa životinja na ljude.

Agroproteinka Energija- Biowatt je prvo i najsuvremenije bioplinsko postrojenje na higijenizirani biotpad u Hrvatskoj koje kao sirovinu koristi isključivo biorazgradivi otpad.  Obradom biootpada iz kantina, kuhinja  te prehrambene industrije dobivamo električnu energiju koju vraćamo u elektroenergetski sustav.

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.