Studenti Veleučilišta pješačili po poučnim stazama Kalnika

Studentski zbor Učilišta po prvi je puta za prošlu godinu, na poziv Studentskog centra Varaždin, prijavio pješačenje na Kalnik kao projekt „U zdravom tijelu zdrav duh“ i dobio financijsku potporu za podmirenje troškova prijevoza autobusom, obroka i pića za „hodače“.

Ovogodišnje pješačenje prijavljeno je na poziv iz listopada 2022., a izvedba je trebala biti završena do kraja ožujka 2023. Međutim, kako svjedočimo vrlo promjenjivom vremenu, svaki puta kad je pješačenje planirano, bilo je kišno vrijeme. Tako i u travnju. Razlog je to što je pješačenje bilo tek 13. svibnja 2023. Ni za taj dan nije najavljivano „bajno“ vrijeme, zbog čega se prvi puta odlučilo da se dođe autobusom na Kalnik i pješači po poučnim stazama Kalnika.

Na taj su način studentima približene prirodne vrijednosti Kalničke gore. Trasa poučne staze počinje kod Starog grada Veliki Kalnik, ide sjevernom stranom grebena Kalnik do ispred Malog Kalnika, a zatim natrag južnom stranom grebena do Starog grada Veliki Kalnik. Staza ima kružni oblik i dugačka je 5000 metara. Laganom šetnjom, uz zaustavljanje na vidikovcu, prođe se za tri sata hoda. Kako su studenti zaželjeli da u dogovorenom vremenu do ručka imaju prilike popeti se na Stari grad, hodanje se malo skratilo.

Bilo je vrlo zanimljivo i hodanje se nije ni osjetilo. Svaki čas nas je dočekao neki natpis, o biljkama, o postojanju crkve, zatim poneki vidikovac s kojega puca prekrasan pogled i nismo osjetili ni uspone ni spustove kao ni hodanje po mokroj, ali tvrdoj stazi.

Nažalost, zbog nesigurnog vremena određeni broj studenata nije došao na dogovoreno polazište. Hrabri su došli i vjerojatno smo zbog toga nagrađeni vremenom u kojem nije bilo kapi kiše, nije bilo vruće niti hladno. Najljepše za hodanje.

Za kraj je jedan broj studenata htio vidjeti Stari grad i pogled s njega, za to vrijeme su drugi popili piće u Planinarskom domu Kalnik. Nakon tri sata vratili smo se u Križevce gdje nas je čekao ručak i zatim smo se rastali sa zaključkom da ovakav zdrav način druženja trebamo prakticirati i nadalje.

Pješačenje je predvodila dr. sc. Maja Zegnal Koretić, profesorica iz predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura, a pješačenju se pridružila i dr. sc. Marcela Andreata-Koren, dekanica Učilišta.

Ovako je bilo ove godine,  a kako je bilo prošle godine možete se podsjetiti na U zdravom tijelu zdrav duh – pješačenje na Kalnik / Novosti / VGUK.

Veleučilište u Križevcima

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.