Terenska nastava „VOLIM EKO“

 

 

Redoviti studenti petog semestra prijediplomskog stručnog studija Poljoprivreda, usmjerenja Menadžment u poljoprivredi bili su 26. studenog 2022. na terenskoj nastavi predviđenoj izvedbenim planom iz predmeta Tržište i distribucija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Studenti su s nositeljicom predmeta Dušankom Gajdić, v. pred. i asistenticom Mateom Habuš posjetili 1. festival ekološke poljoprivrede Zagrebačka županije koji je organizirala Udruga za razvitak ekološke poljoprivrede, zaštite okoliša i ruralnog prostora Z-EKO u  Velikoj Gorici.

U sklopu festivala studenti su sudjelovali i na tri predavanja. Prvo je bio okrugli stol na temu „Kako provodimo Program razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030. – akcijski plan“ na kojem su izlaganja imali predstavnici Zagrebačke županije te prof. dr. sc. Damir Kovačić koji je iznio rezultate provedene studije izvedivosti pod nazivom „Ekonomski i ekološki učinci preusmjerenja na 100% ekološku poljoprivredu u Zagrebačkoj županiji“. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Zagrebačke županije, mr. sc. Josip Kraljičković rekao je kako Zagrebačka županija putem provedbe “Programa razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030. – akcijski plan” ostvaruje svoju viziju “Zagrebačka županija vodeća je zelena županija čiji se razvoj temelji na ekološkoj i inovativnoj proizvodnji hrane i razvoju pametnih sela”.

Gospođa Ana Marušić Lisac, dipl. ing., osnivač i direktor tvrtke Biotechnicon, koja je između ostalog ovlaštena za rad u nadzoru i certifikaciji ekoloških proizvoda od Ministarstva poljoprivrede, održala je predavanje o certifikaciji ekoloških proizvoda, a poduzetnik David Pejić, dobitnik nagrade Europske komisije za najboljeg ekološkog poljoprivrednika EU, predstavio je kako se provodi biointenzivno vrtlarenje na njihovom imanju Bio_Zrno.

Na sajmu se predstavilo 30-tak ekoloških proizvođača s certificiranim eko proizvodima, a studenti su imali priliku degustirati i kupiti proizvode poput ekološkog meda, proizvoda od  aronije, oraha, pekmeza, čajeva, začina, kolača, te proizvođače, koji su bili vrlo susretljivi, pitati sve što ih zanima.

Podržavamo ovakve manifestacije, a osobito hrvatske ekološke proizvođače, i želimo da se ovaj Festival nastavi i narednih godina te postane tradicionalan.

Zahvaljujemo organizatoru na pozivu i gostoprimstvu.

Dušanka Gajdić, univ. spec. oec.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.