Sudjelovanje na 15. Međunarodnom kongresu Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo

U organizaciji Hrvatskog agronomskog društva od 08. – 11. 11. 2022. u Zadru je održan jubilarni 15. Međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo. Obzirom na promjene u zakonodavstvu u području sjemenarstva i rasadničarstva,  u svrhu usklađivanja sa zakonskim propisima EU, predstavnici Ministarstva poljoprivrede objasnili su nove propise i najavili planirane promjene u zakonodavstvu u području sjemenarstva i biljnog zdravstva.

Na kongresu je prikazan znanstveni napredak oplemenjivanja bilja u stvaranju novih kultivara te je stavljen naglasak na važnost upotrebe certificiranog sjemena kao temelja uspješne poljoprivredne proizvodnje. Prikazane su certificirane količine sjemena od 2017. godine do danas, iz čega je vidljiv porast površina pod sjemenskim usjevima te je važno napomenuti da smo po proizvodnji sjemena soje drugi u EU. Prema prodanim količinama sjemena na prvom mjestu su Poljoprivredni Institut Osijek sa pšenicom sorte Kraljica i Bc Institut sa pšenoraži  Bc Goran, za što su predstavnici navedenih institucija primili nagradu „Zlatno sjeme“.

U okviru sekcije rasadničarstvo predstavljena je proizvodnja voćnog i loznog sadnog materijala u RH. Na skupu je predstavljen pilot projekt on – farm očuvanja biljnih genetskih izvora koji će se provoditi u okviru Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu.

U sekciji Oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo, Iva Rojnica, mag. ing. agr. održala je predavanje na temu „Usporedba laboratorijske i poljske klijavosti sjemenske soje (Glycine max L.)“ , a  dr. sc. Dijana Horvat „Usporedba različitih sorata rajčice u tipu volovskog srca“ .

Organizirana je i stručna ekskurzija na kojoj smo posjetili  vrtni centar „Baković“, Eko Biograd plus d.o.o., uljaru PZ Pakoška i vinariju „Karaba“, gdje je organizirana večera i druženje.

 

Izvješće sastavili:

Dr. sc. Dijana Horvat

Iva Rojnica, mag. ing. agr.

Krunoslav Hunjak, spec. ing. agr.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.