VJEŽBE STUDENATA UČILIŠTA – ODREĐIVANJE HRANJIVIH TVARI KRMIVA
Nakon uzorkovanja stočne hrane koje smo odradili na vježbama 14. listopada, u petak 21. listopada imali smo vježbe u laboratoriju VGUK (C zgrada, prizemlje) na kojima smo određivali hranjive tvari krmiva prema Weender/van Soest analitici. Laboratorijske vježbe provedene su iz predmeta Hranidba stoke, a kroz sami postupak određivanja hranjivih tvari provela nas je Mirjana Mužić, univ. bacc. ing. agr. Prije samih laboratorijskih vježbi profesor Marenčić je napravio uvodno predavanje gdje nam je objasnio važnost analiziranja stočne hrane i određivanja hranjivih tvari.
U procesu analize najprije smo određivali razliku između vode i suhe tvari, tj. suhu tvar krmiva. Zatim smo suhu tvar spalili i dobili sirovi pepeo (anorgansku tvar). Dobivenu vrijednost smo koristili kako bismo izračunali udio organske tvari (organska tvar = suha tvar - sirovi pepeo). Sirovi protein smo odredili pomoću uređaja KJETFLEX K-360, a sirovu mast eterskom ekstrakcijom, dok smo količinu sirove vlaknine odredili kuhanjem u otopini neutralnog deterdženta (Neutralna Deterdžent Vlakna). Također smo određivali i pH vrijednost na način da smo uzorke sijena, travne silaže i kukuruzne silaže odvagnuli u čaše te svaki prelili destiliranom vodom i promiješali, procijedili i pomoću pH metra očitali pH vrijednost. Neke uzorke (kukuruza i ječma) smo analizirali u uređaju DICKEY-john.
Tijekom laboratorijskih vježbi smo kroz zabavu, smijeh i veselje puno toga novoga naučili. Sve pohvale gospođi Mirjani Mužić koja je cijelo vrijeme pokušavala na što bolji i jednostavniji način objasniti svaki korak provedenih analiza!
Nakon provedene analize krmiva čeka nas „hranidbena matematika“, tj. izračuni energetske i proteinske vrijednosti analiziranih krmiva, pa se nadamo da će i taj dio biti, koliko poučan, toliko i zabavan!
Izvješće pripremili:
Studenti 2. godine; smjer Zootehnika