VJEŽBE STUDENATA UČILIŠTA – UZORKOVANJE STOČNE HRANE
U petak, 14. listopada 2022. studenti 2. godine Preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda, smjer Zootehnika, proveli su uzorkovanje stočne hrane u govedarskom praktikumu Srednje gospodarske škole. Vježbe su provedene iz predmeta Hranidba stoke koje je vodio dr. sc. Dejan Marenčić, prof. v. š. s asistentom Goranom Mikecom, mag. ing. agr. Prije izlaska na vježbe profesor Marenčić nam je na predavanju detaljno objasnio koja je svrha i važnost uzorkovanja i na koji način se pravilno provodi uzorkovanje stočne hrane. Hranjiva vrijednost krmiva procjenjuje se na temelju male količine materijala. Zbog toga je od izuzetne važnosti da uzorak bude reprezentativan, odnosno da svojim karakteristikama predstavlja cjelokupnu masu krmiva iz koje je uzet.
U postupku uzorkovanja koristili smo se različitim alatima (sondama). Studenti su pomoću alata namijenjenih uzimanju uzoraka prikupili više uzoraka stočne hrane (kukuruzne silaže cijele stabljike, travne silaže/sjenaže i livadnog sijena) za laboratorijsku procjenu hranjivih tvari. Sam postupak uzorkovanja proveli smo u nekoliko koraka. Prvo smo prikupili pojedinačne uzorke s više različitih mjesta nakon čega smo ih pomiješali u jedan skupni uzorak. Zatim smo nekoliko puta skupni uzorak smanjivali (reducirajući uzorak) kako bismo dobili laboratorijski uzorak.
Tijekom vježbi, osim što smo se educirali o postupku uzorkovanja stočne hrane, dobro smo se i zabavili.
Izvješće pripremili:
Studenti 2. godine, usmjerenje Zootehnika