NE-KEMIJSKE MJERE ZAŠTITE BILJA – dr. sc. Marijana Ivanek Martinčić, VGUK
Povodom obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja, u Energetsko-klimatskom uredu održana su dva zanimljiva predavanja: „Ne-kemijske mjere zaštite bilja“ i „Kako ispuštanje otpadnih voda iz septičkih jama utječe na okoliš“.
Predavanje „Ne-kemijske mjere zaštite bilja“ održala je dr. sc. Marijana Ivanek-Martinčić s Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima. Sudionici ovog predavanja mogli su saznati na koji način uzgajati hranu bez upotrebe kemijskih pesticida. Različitim prirodnim postupcima uzgoja hrane, kao što su plodored, izbor površine za sjetvu i sadnju, obrada tla, prostorna izolacija, očuvanje prirodnih neprijatelja itd., stvaramo uvjete koji su nepovoljni za razvoj štetnih organizama što pojednostavljuje i pojeftinjuje poljoprivrednu proizvodnju. Prednosti ne-kemijskih mjera zaštite bilja su mnogobrojne. Ovakav način uzgoja može biti vrlo učinkovit, a kod pojedinih metoda primjena kemijskih pesticida može potpuno izostati.
Prelazak na održivu poljoprivrednu proizvodnju te provođenje ne-kemijskih mjera zaštite bilja kod uzgoja hrane očekuje poljoprivredne proizvođače iz cijele Europske unije. Strategijom „Od polja do stola“ smanjit će se upotreba kemijskih pesticida za 50% do 2030. godine te povećati organski način proizvodnje za 25%. Stoga je nužno kontinuirano provoditi edukacije poljoprivrednih proizvođača o ne-kemijskim mjerama zaštite bilja te održivim načinima uzgoja hrane kako bi ovu tranziciju dočekali spremni. Važno je napomenuti kako je za ne-kemijske metode zaštite bilja potrebna dodatna edukacija poljoprivrednih proizvođača te njihova spremnost za korištenje i provođenje tih metoda.
Oba predavanja organizirana su kao dio tematske „Zero waste“ godine koju koordinira KLIK energetska zadruga u partnerstvu s Gradom Križevcima, Visokim gospodarskim učilištem, Komunalnim poduzećem, Vodnim uslugama i Križevačkim poduzetničkim centrom, a u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja s ciljem osvješćivanja o važnosti mijenjanja dosadašnjeg načina proizvodnje hrane te štetnosti ispuštanja otpadnih voda u okoliš.
Provedba aktivnosti u sklopu tematske godine odvija se uz podršku EIT Climate-KIC inicijative “Gradovi budućnosti jugoistočne Europe”.
Izvor: klikninaodrzivo.com