3D tiskanje i druge nadolazeće tehnologije proizvodnje hrane
Što je to 3D tiskana hrana? Može li se konzumirati? Hoće li i kada 3D pisač biti neizostavan dio kuhinjske opreme? Odgovore na ova i brojna druga pitanja dala je Matea Habuš, asistentica s Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, zajedno s kolegicama s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Dubravkom Novotni i Tomislavom Grgić te s Anom Pilipović s Fakulteta strojarstva I brodogradnje.
Tribina pod nazivom 3D tiskanje i druge nadolazeće tehnologije proizvodnje hrane održana je 8. rujna u Križevcima, a u sklopu 18. Culture Shock Festivala u organizaciji udruge P.O.I.N.T. Sva istraživanja su provedena u sklopu projekta Razvoj nove generacije snack proizvoda namijenjenih potrošačima s posebnim prehrambenim potrebama primjenom tehnologije 3D tiska (HRZZ 3829) u potpunosti financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost.
Više o ovoj temi požete pročitati u nedeljnom izdanju Jutarnjeg lista (11. Rujna 2022.).