Terenska nastava Pag

Redoviti studenti četvrtog semestra preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda, usmjerenja Bilinogojstvo, Menadžment u poljoprivredi i Zootehnika, u razdoblju od 01. – 03. lipnja 2022. bili su na terenskoj nastavi na otoku Pagu u sklopu predmeta Ishrana i metode zaštite bilja, Uzgoj povrća, Uzgoj goveda, Mljekarstvo i sirarstvo i Ovčarstvo i kozarstvo. Od nastavnog osoblja na terenskoj nastavi bili su: dr. sc. Marijana Ivanek-Martinčić, mr. sc. Tomislava Peremin Volf, dr. sc. Dražen Čuklić i Milan Suša, mag. ing. agr.

U sklopu terenske nastave studenti su posjetili PZ Vrana kod Biograda na moru, farmu magaraca Dar-Mar kod Briševa, farmu ovaca i Pašku siranu d.d. u Pagu, siranu Gligora u Kolanu te farme mliječnih goveda i ovaca u Sadilovcu.

PZ Vrana ima niz djelatnosti, od govedarske i peradarske farme pa sve do ratarstva, povrtlarstva i vinogradarstva te imaju prvu kompostanu za stajnjak i kokošji izmet. Obrađuju 1 000 ha poljoprivrednih površina, imaju 120 stalno zaposlenih radnika, 195 mliječnih krava, proizvode preko 22 milijuna jaja godišnje, vodeći su u proizvodnji mrkve i stolnog grožđa te sami proizvode svu potrebnu hranu za svoje životinje.

U sirani Gligora i Paškoj sirani d.d. studenti su vidjeli i upoznali se s tehnološkim procesima proizvodnje različitih vrsta sireva te su na kraju i kušali iste. Na pašnjaku u Pagu posjetili su farmu ovaca u vlasništvu Paške sirane d.d., gdje su dobili informacije o samom uzgoju ovaca, proizvodnji mlijeka te su mogli vidjeti vegetaciju koja je karakteristična za takvo stanište.

Na farmi magaraca Dar-Mar u Murvici studenti su imali prilike vidjeti, maziti i hraniti magarce, upoznati se s proizvodnjom mlijeka te njenom količinom i kvalitetom. Također, studenti su mogli probati magareće mlijeko. Farma posjeduje 41 magarca, od čega je 20 muznih, a mužnja se odvija ručno.

U Sadilovcu su studenti posjetili dvije farme: farmu goveda PRO MILK d.o.o. s oko 1 400 mliječnih goveda pasmine američki holstein, od kojih je 600 na mužnji te farmu Poljo-Lika d.o.o. s više od 1 000 mliječnih ovaca, a oko polovice je na mužnji. Uz krave i ovce na gospodarstvu ima preko 60 konja različitih pasmina. Obje farme zajedno obrađuju preko 1 400 ha i imaju oko 60 zaposlenih. Vlasnik-direktor farmi je naš završeni student usmjerenja Zootehnika, Milan Mirosavljević.

Osim teoretskog i praktičnog učenja nije nam nedostajalo ni zabave. Studenti, a i nastavno osoblje, imali su prilike uživati i družiti se uz  pjesme i roštilj (koji su sami studenti pripremali), na zajedničkom ručku u restoranu Pino kod Slunja te ohladiti se u moru na glavnoj plaži u gradu Pagu, ali i na popularnoj plaži Zrće u Novalji.

Izvješće sastavio:

Milan Suša, mag. ing. agr.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.