Terenska nastava: Ovčarstvo i kozarstvo         

 

Studenti četvrtog semestra smjera zootehnika 29. travnja 2022. posjetili su OPG Merc. Gospodarstvo se nalazi u Novoj Pisanici u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Nositelj gospodarstva detaljno je opisao gospodarstvo i nesebično podijelio sa studentima vlastita iskustva u uzgoju ovaca i proizvodnji hrane za ovce. Na gospodarstvu radi troje članova, uzgajaju visokomliječne ovce pasmine Lacaune, trenutno je u mužnji 180 ovaca, a na gospodarstvu je i 18 ovnova, 40-tak dvizica i još 30 ovaca travničke pramenke koje uglavnom služe za održavanje terena.  

Obitelj se ovčarstvom bavi već 12 godina, a prije toga bavili su se tovom svinja. OPG Merc obrađuje 75 ha, siju kukuruz i ječam i imaju površine pod lucernom za sijeno. 

 Ovce drže u štalskom uzgoju, bez ispusta, no u planu je od sljedeće godine uređenje pregonskih pašnjaka. Nositelj gospodarstva planira i povećati broj grla, izgraditi hranidbeni stol za ovce i povezati mljekovodom izmuzište s laktofrizom kako bi olakšao i povećao proizvodnju. Staja za mliječne ovce ima 400 m2 i popratne objekte uz staju 200 m2 (staja za ovnove, prostor za janjad i dvizad, izmuzište, mala staja za pramenke, objekti za skladištenje hrane i mehanizaciju…). 

Posebno nas se dojmilo gostoprimstvo, vedrina i pozitivno obiteljsko ozračje. 

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.