Studenti VGUK sudjelovali na hackatonu „Lokalni startup, globalna održivost“

U subotu i nedjelju, 20. i 21. studenog  2021. održan je 2. križevački Hackaton na kojem je sudjelovalo dvoje studenata I. godine specijalističkog diplomskog stručnog studija Poljoprivreda, usmjerenje Održiva i ekološka poljoprivreda: Valentino Gudlin i Ana Kolar, te student preddiplomskog stručnog studija, smjer Zootehnika: Dino Luka Budinski. Događaj je organizirao Savjet mladih grada Križevaca uz potporu energetske zadruge KLIK. S ciljem razvijanja startup ideje koja bi vodila zelenoj tranziciji i održivom razvoju, kojem u današnje doba klimatske krize teže mnogi gradovi, osnovana su tri tima: poljoprivreda, turizam i tehnologija.

Startup za poljoprivredu osmišljavao je Dino Luka i njegov tim, a mentorirala ih je bivša profesorica Učilišta: Marija Vukobratović. Njihovu viziju pod nazivom „Crna prigorska kap“ predstavljala je  multifunkcionalna kušaonica bučinih proizvoda.

U kreiranju ideje za turizam sudjelovala je Ana, koja je pod mentorstvom voditeljice putničke agencije i prijevoza u turizmu, Gordane Kapor, zajedno sa svojim timom prikazala kako bi djelovao interaktivni povijesni muzej „Križevačke ikone“  koji bi pridonio proširenju turističke ponude grada.

Tim za tehnologiju s Valentinom, pod mentorstvom Marija Jembreka, predstavio je pobjednički „zeleni“ startup koji bi pod imenom „Konoplast“ proizvodio inovativnu plastičnu ambalažu od stabljike konoplje (koja se trenutno ne koristi kao sirovina) s ciljem da zamijeni plastične boce. Naše studente došla je podržati i profesorica dr.sc. Sandra Kantar.

Vikend radionica održana je na imanju „Seoski turizam Rakić“ u selu Čabraji pokraj Križevaca, gdje nas je ljubazno ugostila vlasnica Jasmina Rakić Horvat. Obitelj Rakić, čije je imanje tradicionalnog stila odličan primjer ruralnog turizma, pobrinula se da sudionici dožive ugodnu atmosferu u predivnom ambijentu, uz vrlo ukusnu domaću hranu.

Studenti su ovaj vikend, osim kreiranja održivih startup-ova, imali priliku iskusiti pravi timski rad, promišljati o održivosti i saznati puno korisnih informacija kroz zabavu i u dobrom društvu istomišljenika. Svi sudionici su dobili poklone kao znak zahvale za sudjelovanje i doprinos u osmišljanju startupa, kako bi unaprijedili grad Križevce i širili svijest o važnosti globalne održivosti.

Više informacija možete pročitati na:

https://www.krizevci.info/2021/11/23/plastika-od-konoplje-pobjednicka-ideja-drugog-hackathona/

https://prigorski.hr/odrzan-2-hackaton-krizevci-pod-nazivom-lokalni-startup-globalna-odrzivost/

Izvješće pripremila:
Ana Kolar, I. god.(OiEP)

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.