Dinara back to LIFE – jesenski kamp za studente prirodoslovnih usmjerenja

Edukativno-volonterski kamp „Dinara back to LIFE“ održat će se na području Vrlike od 5. do 19. rujna 2021., a predviđen je za studente prirodoslovnih usmjerenja. Budući stručnjaci za područje zaštite prirode u dva će tjedna učenja i rada dobiti priliku usvojiti teorijska i praktična znanja u restauraciji travnjaka i održivom upravljanju, važna u profesionalnom i akademskom razvoju studenata. Svi troškovi – smještaj, hrana, prijevoz - su pokriveni, a broj sudionika je ograničen.

Osim praktičnog iskustva restauracije, naglasak kampa će biti na edukativnoj komponenti, predstavljanju tema važnih za planiranje upravljanja u zaštiti prirode te upoznavanju sudionika kampa s posebnostima područja Dinare, najmlađeg, ali i drugog najvećeg hrvatskog parka prirode (nakon Velebita).

Kampom „Dinara back to LIFE“ želimo podići svijest o tome da smo svi mi odgovorni za područje u kojem živimo, a sve to kroz timski rad i doprinos pozitivnim promjenama u prirodi. Širi projekt „Dinara back to LIFE“ kojim se revitalizira prirodna staništa na širem području Dinare, provode Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume, Lokalna akcijska grupa „Cetinska krajina“ te Udruga Biom kao vodeći partner.

Sudjelovati mogu studenti prirodoslovnih usmjerenja koji pokažu najveću motivaciju za volontiranje na kampu i korištenje stečenog iskustva i znanja za daljnje studiranje, znanstveni rad ili posao. Broj sudionika je ograničen na 20, sudjelovanje u kampu je besplatno, a svim sudionicima osigurani su troškovi prijevoza (dolazak i odlazak), zajednički smještaj, hrana, prijevoz po terenu, te potrebni alati i oprema za rad.

Smještaj volontera je u Ekološkoj stanici Vrlika (obnovljenoj 2009. godine), smještenoj u selu Ježević, zaseoku Vučemilovići. Restauracija travnjaka provest će se na području Dinare, u neposrednoj blizini smještaja.

Očekivanja od volontera: 

  • spremnost za sudjelovanje na kampu u punom trajanju od dva tjedna
  • motiviranost za rad na restauraciji travnjaka i očuvanju prirode
  • aktivno sudjelovanje u planiranim aktivnostima u sklopu kampa
  • spremnost na rad ručnim alatima kod uklanjanja drvene vegetacije na travnjacima i dodatnih aktivnosti
  • sudjelovanje u edukativnom dijelu programa 
  • motiviranost da stečeno iskustvo i znanje dalje šire i koriste

Zainteresirani studenti krajem svibnja mogu očekivati otvoreni poziv za sudjelovanje i prijavnicu, što će pronaći na web stranici projekta DinaraBackToLife.eu, Facebooku projekta, te web stranicama svojih fakulteta. Za sva pitanja studenti se mogu javiti Biomu na mail dinarabacktolife@gmail.com.

Nije uvjet za odabir sudionika, no studenti se mogu informirati na svojim fakultetima može li se sudjelovanje na kampu priznati kao stručna praksa, te za to dobiti odgovarajući broj ECTS bodova.

Program kampa održava se na hrvatskom jeziku.

Covid-19:

Kamp će se održavati u skladu s epidemiološkim mjerama. Postoji mogućnost da će se uslijed loše epidemiološke situacije kamp odgoditi, o čemu će studenti biti na vrijeme obaviješteni.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.