Terenska nastava - Međimurje

 

Dana 17.03.2021. godine redovni i izvanredni studenti 2. godine prema izvedbenom studijskom programu na modulu Voćarstvo, smjer Bilinogojstvo, bili su na terenskoj nastavi izvan Visokog gospodarskog Učilišta u Križevcima.

Posjetili su Poljoprivrednu zadrugu Čakovec u kojoj nas je primila Dragica Magdalenić, nekadašnja studentica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, a sadašnja tehnologinja ULO (Ultra low oxygen) hladnjače. PZ Čakovec udružena je sa 60-ak kooperanata čiji se broj mijenja ovisno o godini. Upoznala je studente sa stručnom pomoći kooperantima tijekom proizvodnje koje PZ Čakovec tijekom cijele godine kreditira različitim inputima (zaštitna sredstva, gnojivo) te savjetuje tijekom cijele godine oko same tehnologije  i pomaže prilikom određivanja optimalne zrelosti jabuke, a samim time i roka berbe pomoću škrobnog testa i testa tvrdoće koji se koristi kao nadopuna škrobnom testu radi veće sigurnosti u procjeni zriobe. Studenti su također upoznati sa načinom berbe, organizacijom prijevoza (idealno u roku od 24 h nakon berbe), preuzimanjem i skladištenjem jabuka u ULO hladnjači sa izrazito niskom razinom kisika koja omogućava dugotrajno skladištenje. ULO hladnjača sagrađena je prije 16 godina, kapaciteta 2250 t (15 komora kapaciteta 150 t). Tehnologinja Magdalenić studente je također upoznala sa sortiranjem, pakiranjem, cijenama (prema klasama) i plasmanom. Studenti su upoznati i sa problemima koji se javljaju u samom procesu proizvodnje (mraz, prekrupna i deformirana jabuka, prevelika količina šećera, manja tvrdoća jabuke itd.), a koji predstavljaju rizik od ranijeg propadanja zbog čega se takva jabuka mora ranije plasirati na tržište.

Nakon PZ Čakovec studenti su posjetili OPG Hažić u Sv. Martinu na Muri koji raspolaže sa cca 5 ha voćnjaka i hladnjačom sa kontroliranom atmosferom zapremnine 100 t, gdje ih je vlasnica gospodarstva Tatjana Hažić upoznala s vlastitom tehnologijom proizvodnje jabuka (sorte Jonagold, Golden Delicious, Idared, Granny Smith), a koje prodaju kao konzumnu jabuku i prerađuju u sokove i čips. Vlasnica ih je provela kroz pogon za preradu jabuka u sok te sušaru u kojoj se dobiva čips od jabuke. OPG Hažić također se bavi i proizvodnjom grožđa na 2,3 ha (sorte Sauvignon, Chardonnay, Graševina, Traminac i  osobito sorte Međimurskog vinogorja - Pušipel), soka od grožđa i vina, pa su tako studenti nakon razgledavanja vinskog podruma na terasi vinske kuće Hažić imali priliku kušati vina koja se proizvode na gospodarstvu uz stručno vođenu degustaciju i kušanje međimurskih specijaliteta „meso z tiblice“. U sklopu OPG-a nalazi se i novouređeni vinski kamp financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Izvješće sastavila: Dijana Čeh

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.