MINISTRICA POLJOPRIVREDE MARIJA VUČKOVIĆ POSJETILA VGUK

 

U ponedjeljak, 8. ožujka ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je Visoko gospodarsko učilište u Križevcima u sklopu službenog posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji.

Uz ministricu Vučković i župana Darka Korena, radnom sastanku su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, glavna savjetnica u Ministarstvu Franka Vojnović, savjetnik ravnateljice HAPIH-a Franjo Poljak te gradonačelnik Mario Rajn.

Osim dekanice Marijane Ivanek-Martinčić, sastanku su prisustvovale prodekanica Tatjana Jelen te pročelnica Odjela za preddiplomski stručni studij Marcela Andreata-Koren.

Dekanica je pozdravila sve prisutne i zahvalila ministrici na dolasku. Navela je kako smatra da je obrazovanje za poljoprivredu jedan od najvažnijih pokretača njezinog razvoja te kako je prirodno i dobro da Ministarstvo poljoprivrede podupire djelatnost ustanove kao što je Učilište. Osim o studijskim programima, dekanica je govorila o projektima koje Učilište trenutno provodi, a posebno se osvrnula na projekte iz mjera ruralnog razvoja, mjere 16. Suradnja, podmjere 16.1. Osnivanje operativnih skupina u okviru kojih je Učilište nositelj jednog projekta, a na jednom je suradnik. Dekanica je ukazala i na problem ovlaštenja Agrokemijskog laboratorija Visokoga gospodarskog učilišta za kontrolu plodnosti tla. Učilište je uputilo zahtjev za ovlaštenje još 2019. god. a ovlaštenje još do danas nije dobiveno te poljoprivrednici uzorke tla za analizu moraju odnositi u druge udaljenije laboratorije. Naglasila je da se kontrola plodnosti u ovom laboratoriju provodi već više od 100 godina, točnije od 1903. kad je laboratorij osnovan. Dekanica je također predstavila planove daljnjeg razvoja Učilišta. 

Župan je kazao kako je Visoko gospodarsko učilište kolijevka poljoprivrednog obrazovanja, znanosti i struke ne samo u Koprivničko-križevačkoj županiji, nego i na razini cijele Hrvatske te kako je potrebno ulagati u obrazovanje bez kojeg nema suvremene poljoprivrede i konkurentnosti na tržištu. Također je istaknuo problem nedostatka studenata, dodavši kako je potrebno raditi na promociji obrazovnih poljoprivrednih programa među mladima kako bi ih se motiviralo i time osiguralo budućnost ovom sektoru.

Ministrica Vučković pohvalila je rad Visokog gospodarskog učilišta te njegovu dugogodišnju tradiciju obrazovanja u poljoprivredi, ujedno naglasivši odličnu suradnju Ministarstva s obrazovnim institucijama i jedinicama lokalne i područne samouprave na području županije. Također je dodala kako će se riješiti problem ovlaštenja Agrokemijskog laboratorija, raspravljalo se i o nacrtu Zakona o sjemenu te o mogućnostima podizanja proizvodnje na temelju vlastitog sjemena povrća koja je trenutno na niskim razinama. Ministrica je naglasila kako će sa zadovoljstvom produbiti suradnju s Učilištem kako bi čuvanje sjemena obogatili komercijalizacijom proizvodnje sjemena određenih sorti, a izrazila je i podršku podizanju interesa mladih za bavljenje poljoprivredom kroz aktivne mjere Ministarstva.

Nakon radnog sastanka, ministrica je zajedno sa županom i ostalim sudionicima posjetila Laboratorij za kontrolu kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala, gdje je voditeljica laboratorija Dijana Horvat predstavila rad Aktivne kolekcije sjemena starih sorti povrća.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.