Studenti VGUK sudjelovali i pobijedili  na Climathonu Križevci

 

 

Dana 7. studenog 2020. godine započeo je s radom digitalni događaj Climathon Križevci 2020 pod nazivom „Aktivno građanstvo kroz nove tehnologije“ u kojem su timski sudjelovali studenti Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima. Timovi su mogli birati između dva izazova: „Sudjeluj! Križevci – Consul“, odnosno platformu za aktivno građanstvo koja je usmjerena na uključivanje građana u pitanja klimatskih promjena te „Lokalna valuta za kružnu ekonomiju“, platformu koja je usmjerena na razvoj kružne ekonomije u lokalnoj zajednici.

Climathon je globalni pokret gradova koji klimatske promjene vide kao priliku za povezivanje, okupljanje i suradnju gradova i građana, istraživača, studenata, dizajnera, programera, kreativaca i poduzetnika oko inovacija i kreativnih rješenja kojima se ublažavaju izazovi klimatskih promjena u gradu. Ovaj pokret dio je Climate - KIC alata kojim se teži ostvarenju kružne ekonomije, a što se dodatno razvija kroz inicijativu “Future cities of SEE”, odnosno lokalno pokrenutu inicijativu Križevci 2030.

Događaj „Climathon Križevci“ organiziran je od strane Grada Križevci, Zelene energetske zadruge, Križevačke udruge mladih (KUM), Križevačkog laboratorija inovacija za klimu (KLIK) te udruge P.O.I.N.T. Križevci. Pokrovitelji događaja su Križevački poduzetnički centar te tvrtka CARIGRAD, dok je događaj medijski pokriven od strane portala Križevci.info.

Timovi su na svojim idejama radili sve do petka, 13. studenog 2020. kada je održan PITCH te su predstavljeni rezultati rada.

Studenti I. godine Specijalističkog studija „Održiva i ekološka poljoprivreda“ sudjelovali su u oba izazova i predstavili ideje o Eko Hub-u, Ciklopaketu, Križ-coinu te o volonterskoj aplikaciji.

Pobjednik izazova „Sudjeluj!Križevci- Consul kao platforma aktivnog građanstva“ je tim „Lepi dečki“ koji je osmislio Eko Hub za osnaživanje ekološke poljoprivrede kroz educiranje i pomoć lokalnim poljoprivrednicima pri prelasku na ekološku proizvodnju. Članovi tima su Nikola Poharc, Ivan Lukačić i Pavao Knezić. U spomenutom izazovu sudjelovao je i tim „MarTena“ sastavljen od studenta Martina Topljaka i Tene Maruševac – projekt menadžerice iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

Pobjednik izazova „Lokalna valuta za kružnu ekonomiju“ je tim „Go Green!“ koji je osmislio Križ-coin, lokalnu valutu koja bi osnažila zajednicu i pripomogla jačanju kružne ekonomije. Članice tima su Iva Karas, Patricija Ban, Lara Botković i Lorena Botković. u kojem je osim njih sudjelovao tim „Gryffindor“ sačinjen od slijedećih studenata; Leo Ljubić, Lucija Juršetić, Lucija Nežak te Martina Herceg.

Rad svih ekipa pohvalila je savjetnica ministra u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja gđa Kristina Posilović koja je istaknula važnost civilnog sektora i aktivnog građanstva u razvoju lokalne zajednice. Climathon je podržao i gradonačelnik grada Križevaca Mario Rajn.

Više o ovom događaju dostupno na poveznicama:

https://www.krizevci.info/2020/11/14/eko-hub-i-kriz-coin-najbolje-su-ideje-prvog-climathona-krizevci/

https://www.krizevci.info/2020/11/10/u-tijeku-je-climathon-krizevci-cetiri-tima-rade-na-rjesenjima-za-prilagodbu-na-klimatske-promjene/

https://epodravina.hr/u-krizevcima-prezentiranjem-ideja-zavrsio-projekt-koji-ce-ublaziti-posljedice-klimatskih-promjena/

 

Izvješće priredio:
student 3. godine, Martin Topljak (MuP)

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.