Terenska nastava od Čabraja do Zagreba

                Dana 28. listopada 2020. studenti 3. godine preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda, smjera Menadžment u poljoprivredi su zajedno s nastavnicima dr.sc. Sandrom Kantar i dr.sc. Silvijem Jerčinovićem u okviru kolegija Ruralni razvoj najprije posjetili  Seoski turizam Rakić u selu Čabraji.

Na imanju obitelji Rakić (https://seoskiturizamrakic.hr) srdačno nas je ugostila vlasnica Jasmina Rakić Horvat i predstavila kako se razvijao njihov obiteljski poduzetnički pothvat i postao uspješan i prepoznat u Hrvatskoj i šire. Ispričala je kako se gastronomska ponuda seoskog turizma temelji većinom na hrani iz vlastite proizvodnje i pritom istaknula studentima važnost studiranja i bavljenja poljoprivredom. Kao krunu uspješnog rada Seoski turizam Rakić osvojio je 2016. nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.

S gđom Rakić Horvat smo, kolegica Antonela Husajina, Marina Sumpor i ja, proveli intervju u sklopu studentskog projekta „Tradicionalno je IN“ u kojem sudjeluju studenti Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, Agronomskog fakulteta iz Zagreba i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, te saznali mnoštvo zanimljivih informacija o lokalnim specifičnostima ovog kraja (gastronomija, tradicija i sl.) koje se promoviraju kroz agroturizam.

Nakon intervjua, gđa Rakić Horvat nam je predstavila cijelo imanje, smještajne kapacitete i aktivnosti koje priprema u idućoj godini. Zatim smo zajedno s profesorima prošetali do glavne turističke atrakcije u selu - jezera Čabraji. Jezero je igralo vrlo važnu ulogu u razvoju seoskog turizma Rakić. Uživali smo u prekrasnoj prirodnoj ljepoti jezera i šumskog zelenila koje ga okružuje.   

Nakon Čabraja uputili smo se na Agronomski fakultet u Zagreb i sudjelovali na 4. Studentskoj konferenciji  Chocopreneurship (https://haed.hr/studentska-konferencija-chocopreneurship/) Na konferenciji su održana vrlo zanimljiva predavanja, kao npr. „Što je poduzetništvo“ u kojem je poduzetnik Ante Lučić koji se bavi poslovnim savjetovanjem prikazao važnost poduzetništva i poduzetnosti svakog pojedinca. U nastavku konferencije predstavljeni su uspješni primjeri dobre poduzetničke prakse: „Vrsna Chocolates“, „Hedona d.o.o.“, „Chozen Chocolate“,„Taman Chocolates“ i Muzeja čokolade. Konferencija je završila  slasnom degustacijom čokolade.

 

Izvješće pripremio:
Martin Topljak, 3. godina (MuP)

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.