Pravila izvođenja nastavnih aktivnosti u VGUK

 

Uz pridržavanje svih propisanih protuepidemijskih mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, nastavne aktivnosti na VGUK odvijat će se prema slijedećim pravilima:

„Klasični“ način izvođenja nastave je najbolji i optimalan za sve programe koji su akreditirani kao takvi studijski programi. Tjedni raspored kontaktne nastave za redovite studente VGUK odvija se prema važećem rasporedu sa što više sati istog predmeta u nizu, osim izbornih predmeta koji se izvode on-line.

Ispiti se održavaju na daljinu samo iznimno, u skladu s epidemiološkom situacijom ili u slučaju zdravstveno opravdane spriječenosti sudionika i uz prethodni najavu, a tada će se;

  • izbjegavati pisani ispiti i pisane provjere znanja i prednost se davati usmenim ispitima i/ili ocjeni pisanih referata, ogleda, eseja i seminarskih radova
  • voditi briga da ispiti budu pravedni i sigurni.
  • provoditi ispite/kolokvije u popodnevnim satima, min. tri sata nakon zadnje nastave, ili u dane kada studenti nemaju kontaktnu nastavu ili druge nastavne obaveze u Učilištu
  • osigurati da budu obostrano uključene kamere i da se osigura slušanje ispita od strane još bar jednog studenta ili nastavnika.

Studenti kojima je propisana samoizolacija trebaju se mailom javiti prodekanici i pročelnici odgovarajućeg studija kako bi se za njih organizirala online nastava  istovremeno s kontakt nastavom za studente u učilištu (tzv. hibridna nastava).

Ako student ima izrečenu mjeru samoizolacije u vrijeme pojedinih ispita ili drugih aktivnosti koje se nikako ne mogu provoditi na daljinu ili u naknadnom terminu, a uvjet su za završetak akademske godine, uvjete pristupanja navedenom ispitu odnosno aktivnosti utvrdit će dekanica u skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom i propisanim mjerama.  

Tijekom proglašene pandemije, na hodnicima, stubištima i ulazima treba izbjegavati zadržavanje. Zabrana je ulaska u vanjske i unutarnje prostore Učilišta osobama sa simptomima i obavezno je nošenje maski i što češća dezinfekcija ruku uz osiguravanje potrebne međusobne fizičke udaljenosti (1,5 m u zatvorenom i 2 m na otvorenom).

Nastavnici, studenti, zaposlenici te druge osobe dužni su mjeriti tjelesnu temperaturu prije dolaska u Učilište i svakodnevno vlastoručno potpisati Izjavu o zdravstvenom stanju (evidencijsku listu), čime potvrđuju da nemaju povišenu temperature, da nemaju nikakve simptome koji bi upućivali na zarazu virusom COVID-19, da im nije propisana mjera samoizolacije i da nisu u posljednjih 14 dana bili u doticaju s oboljelom osobom.


Nastava u susjednim predavaonicama (u istom hodniku Učilišta) počinje s razmakom od po 15 minuta da se smanje gužve na hodnicima i pauze se ne održavaju u isto vrijeme za različite grupe studenata.

U predavaonicama je obavezno uvijek biti na istom mjestu i na mjestima sjedenja koja osiguravaju držanje razmaka. Nastava iz izbornih predmeta će se odvijati on-line ukoliko predmet slušaju studenti s različitih smjerova.

Smatra se da samo osobe koje su u visokorizičnoj skupini (studenti, nastavnici i drugi zaposlenici Učilišta) ne smiju boraviti u Učilištu. Za svaku takvu osobu ili osobu koja dijeli kućanstvo s osobom iz visokorizične skupine, pojedinačno će se razmotriti slučaj, te će se osigurati potrebne zaštitne mjere, uključujući i nastavu na daljinu. Pripadanje visokorizičnoj skupini dokazuje se potvrdom izabranog liječnika obiteljske medicine. U kućanstvu gdje boravi visokorizična osoba, preporučuje se primijeniti načela samoizolacije.



Na što trebamo posebno obratiti pozornost:

  • osigurati potrebnu međusobnu fizičku udaljenost (distancu) svih sudionika, kao i odgovarajuću higijena ruku i prostora uz obavezu nošenja maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru Učilišta.
  • Za osobe u visokorizičnoj skupini ili u samoizolaciji nastavu snimati kako bi bila dostupna on-line u vrijeme izvođenja preko poslužitelja.
  • Prostore prozračivati što više (obavezno za vrijeme pauza) prije dolaska i nakon odlaska nastavnika ili pojedine skupine studenata, ili ostavljati otvoren prozor, ako to vremenske prilike dopuštaju.
  • mora se držati razmak od drugih osoba najmanje 1,5 m u zatvorenom i 2m na otvorenom.
  • svaki student uvijek mora sjediti na istome mjestu u predavaonici.
  • svaka skupina studenata boravi u pravilu u jednom prostoru.
  • svaki student mora oprane ruke dezinficirati prije nego što pristupi mjestu za rad.
  • korištenje klimatizacijskih i ventilacijskih uređaja treba izbjegavati.
  • Izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture bit će na otvorenom prostoru.
  • Studenti prilikom odlaska iz Učilišta moraju sve svoje stvari odnijeti sa sobom ili ih baciti u koš s poklopcem.
  • Čišćenje se provodi u vrijeme kada su studenti odsutni. 
  • Nastavnici, studenti i drugi zaposlenici Učilišta te druge osobe dužni su mjeriti tjelesnu temperaturu prije dolaska u Učilište.
  • Ako se tijekom nastave ili radnoga vremena nastavnicima, studentima i drugim zaposlenicima visokoga učilišta povisi tjelesna temperatura i/ili pojave respiratorni i/ili drugi simptomi, moraju odmah napustiti visoko učilište, obavijestivši o tome dekanicu ili nadređenu osobu. Potom se moraju javiti svojem izabranom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.
  • U slučaju saznanja da određena osoba ima simptome bolesti COVID-19 / zarazne bolesti ili je mogući prenositelj / mogući izvor infekcije, svaki nastavnik, student i drugi zaposlenik visokoga učilišta dužan je odmah o tome obavijestiti nadređenu osobu odnosno čelnika visokoga učilišta. 

 

Ove preporuke ne isključuju provedbu drugih preporuka u skladu s aktualnom i promijenjenom epidemiološkom situacijom te mjerama i uputama Nacionalnoga i lokalnoga stožera civilne zaštite.
 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.