Posjet ministrice poljoprivrede Marije Vučković Učilištu

 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković boravila je u Učilištu!

Na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima je u petak, 11. rujna, ministrica poljoprivrede Marija Vučković prisustvovala svečanom potpisivanju ugovora s poljoprivrednicima u vrijednosti 12,9 milijuna kuna. Potpisano je 42 ugovora o financiranju za tip operacije 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ – u sektoru tovnog govedarstva i 4.1.2. „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“ u provedbi Mjere 4 „Ulaganja u fizičku imovinu“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Ministricu i državnog tajnika u Ministarstvu, Zdravka Tušeka, u prostorima VGUK su dočekali župan Darko Koren, gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn i dekanica Marijana Ivanek-Martinčić.

Dekanica je zahvalila ministrici na dolasku istaknuvši kako je naše Učilište kolijevka poljoprivrednog obrazovanja, znanosti i struke u Hrvatskoj. „Ove godine u studenome obilježavamo 160 godina poljoprivrednog obrazovanja u Križevcima tijekom kojih smo sigurno naučili puno i usavršili se, a ono s čime možemo biti ponosni jest da je ideja s kojom je bilo osnovano tadašnje učilište živa i danas. Naime, sigurni smo da je obrazovanje jedan od ključeva postizanja veće konkurentnosti naše poljoprivrede. Čestitam svim potpisnicima ugovora, vjerujem kako će sredstva pomoći u daljnjem razvoju. Napredovati u poljoprivredi možemo jedino uz neprestanu nadogradnju znanja, mi smo tu da vam pomognemo“, istaknula je dekanica.

Župan Koren je, uz zahvalu ministrici na dolasku i čestitku potpisnicima ugovora, istaknuo kako su Križevci osim po svojoj povijesti, prepoznati i po poljoprivredi i kvalitetnom obrazovanju. „Križevci su uz VGUK i Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda postali jedno od središnjih točki kad govorimo o poljoprivredi. Obrazovni segment u srednjem i visokom školstvu te institucije koje ovdje djeluju osigurali su Križevcima poziciju u cjelokupnom kontekstu hrvatske poljoprivrede pri čemu je naglasak na daljnjem razvoju i usavršavanju. Što se tiče gospodarskih aktivnosti, većinu njih u županiji temeljimo upravo na poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Više od 12.5 milijardi kuna je ukupnih prihoda županijskog gospodarstva od čega je samo poljoprivreda oko 10 posto. Istovremeno je više od četvrtine izravnih potpora, što je jasan pokazatelj brige za ovaj sektor. Hvala što ste svojim dolaskom iskazali potporu, na početku ste mandata i vjerujem da će biti prilike za suradnje na brojnim projektima koji nas čekaju u budućnosti“, naglasio je župan Koren.

Prigodnim riječima obratio se i gradonačelnik Rajn koji je pohvalio suradnju s VGUK te istaknuo dva nova projekta prekogranične suradnje kojima VGUK gleda u budućnost. „Živimo u vremenima koja su vrlo izazovna pogotovo za lokalne proizvođače, stoga su ovakve potpore pokazatelj odgovorne javne politike koja brine o vrlo bitnoj gospodarskoj grani u kojoj trebamo pomoći da bi bili što konkurentniji na tržištu uz razvijenu svijest o ekologiji“,  dodao je gradonačelnik Rajn.

Ministrica Vučković je istaknula kako joj je drago što je potpisivanje ugovora upriličeno u obrazovnoj poljoprivrednoj ustanovi s tako dugom tradicijom.

„Svih ovih godina Ministarstvo poljoprivrede ima odličnu suradnju s Koprivničko-križevačkom županijom i lokalnim jedinicama samouprave na ovom području. Kad je riječ o potporama, moram naglasiti kako je u posljednjih nekoliko godina ugovoreno projekata u vrijednosti  nešto više od dvije milijarde kuna pri čemu 550 milijuna kuna na programe ruralnog razvoja, dok je ostalo direktna pomoć. KKŽ je centar mesnog govedarstva u Hrvatskoj i nastojimo maksimalno pomoći kako bi postigli još veću razinu. Sektor je jedan od najpogođenijih epidemijom koronavirusa i zbog toga je pomoć nužno potrebna. Pred nama je dovršetak nove strategije i izrada smjernica koje će osigurati strateške ciljeve i povećati našu kvalitetu i produktivnost. U idućih sedam godina Hrvatsku očekuje i četiri i pol milijarde eura za sektor poljoprivrede koji će biti na raspolaganju stoga nam predstoji velik rad kako bi kvalitetnim projektima osigurali sredstva“, istaknula je ministrica Vučković.

Nakon potpisivanja ugovora, zamjenik ravnateljice APPRRR-a Antun Vujić je korisnicima održao kratku prezentaciju o provedbi programa ruralnog razvoja.

Posljednji dio ovog događaja bio je obilazak pojedinih vanjskih i unutarnjih praktikuma VGUK.

 

Foto: Andreas Mađerić, ing. rač.

Tekst priredila:

dr. sc. Marcela Andreata-Koren

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.