Uzgoj junica na Govedarskom praktikumu Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima

 

 

21. svibnja 2020. na VGUK je iz Njemačke stiglo 12 junica pasmine mesni simentalac (njem. Fleckvieh Fleischnutzung), vrhunske genetike, koje će se uzgajati u sustavu krava-tele.

Nakon perioda privikavanja junica životu na vguk, u nadzor istih došao je Dario Banić, dr. vet. med. iz Veterinarske stanice Križevci d.o.o. i zaključio da su se junice jako dobro prilagodile uvjetima na Učilištu i istaknuo kako je ovo ogledni primjer držanja goveda na farmama.

Dr.sc. Dražen čuklić, prof. v.š. objasnio je kako je motivacija za kupovinu junica, uz očuvanje tradicije Učilišta, popularizacija ovo mesne pasmine goveda, kao i nastojanje da ista postane dominantna u sustavu krava-tele u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

 

Više o svemu pogledajte u priloženom videu.

 

Tekst priredio:

Andreas Mađerić, ing. rač

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.