Obavljena žetva ječma na pokusnim površinama Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima

 

U višegodišnjoj suradnji s Poljoprivrednim institutom Osijek na površinama VGUK bilo je posijano trinaest sorata  ozimog ječma i toliko sorata  pšenice u 2019/20.godini .

Proizvodna godina bila je dosta zahtjevna jer je bilo proljeće suho s malo oborina i razdobljima s jakim vjetrovima u četvrtom i petom mjesecu, što je predstavljalo velik problem nekim sortama neotpornim na polijeganje. Zaštita i gnojidba je napravljena na vrijeme pa je ječam ostao zdrav do same žetve.

Dana 2.7.2020. godine obavljena je žetva ječma na površinama VGUK. Izvagane su sve sorte, a rezultat je bio odličan jer se prinos kretao od 7.5 t/ha do čak 11 t/ha, uz prosječnu vlagu od 12.5%. U sortimentu su bili posijani pivarski ječmov,i a i stočn,i koji su višeredni i daju visok prinos u odnosu na pivarske koji daju bolju kvalitetu, a niži prinos zrna.


Izvješće sastavio:
Voditelj praktikuma Dragutin Žibrin dipl. ing.

Video snimio: Dragutin Samobor

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.